Kon objašnjava kako nas maska štiti od korone, ali i ukazuje na jednu kardinalnu grešku koju pravimo – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

Kon objašnjava kako nas maska štiti od korone, ali i ukazuje na jednu kardinalnu grešku koju pravimo

Epidemiolog Predrag Kon je rekao kako se svi sada nalazimo u ozbiljnoj situaciji koja je nepovoljna sa tendencijom da pređe u vanrednu. “Imamo proglašenje vanredne situacije u velikom broju gradova, te je jasno da je čitav zdravstveni sistem prenapregnut i pod velikim naporom, a trenutno radimo na proširenju kapaciteta. Tako da je na neku način situacija pod nekom vrstom kontrole, a njena vremenska duža ovisi samo od građana.” rekao je Kon.

On dodaje da je veliki pritisak na kovid ambulantama, pa je stoga zatražio za razumijevanje i strpljenje pacijenata i od učesnika na svim nivoima. Kon je rekao kako bi maske trebalo nositi i na otvorenom. “Naročito ovi stariji od 65 godina kao i hronični bolesnici, jer na taj način štite sebe. U ovakvoj nezahvalnoj situaciji kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način koji obezbjeđuje da se 100 puta smanji prenošenje virus jeste da se nose maske. Ukoliko nisam tačno siguran ko je zaražen ili ne, onda je to najbolji način prevencije.

Ako nose samo hronični bolesnici koji su stariji od 65 godina, onda će da štite sebe samo 30 %. Ukoliko maku nosi onaj koji nosi virus, onda je zaštita od prenosa virusa 95 %, a ko i jedni i drugi nose maske, onda je zaštita 99%, jer nikada ne može biti 100%. rekao je Kon. On je također rekao da treba podržati nošenje maske na otvorenom i da se to tretira kao taktički način za rješavanje ove trenutne situacije. Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

 

Oglasi – Advertisement