KOMŠINICA MI JE PODIJELILA RECEPT: Evo kako da pravilno čuvate bijeli luk i do 2 godine, a da se ne osuši, NEĆE TRUNUTI, NI VENUTI! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

KOMŠINICA MI JE PODIJELILA RECEPT: Evo kako da pravilno čuvate bijeli luk i do 2 godine, a da se ne osuši, NEĆE TRUNUTI, NI VENUTI!

Ukoliko ste ovo proljeće posijeli bijeli luk, sada već morate da ga izvadite iz zemlje. Savjet kako da sačuvamo bijeli luk tokom zime, ali i duže, dobila sam od svoje komšinice. Neima, ona tvrdi kako bijeli luk drži na tavanu i do 2 godine i niti jedan čen se ne osuši, istrune ili uvene. Ona izvadi bijeli luk iz zemlje zajedno sa stabljikom i korijenom. Ne čisti ga od zemlje i ne pere ga. Ostavi ga na suncu da se osuši oko 2 sedmice, a zatim luk sa stabljikom, korijenom i ostacima zemlje odlaže na svoj tavan.

Na taj načinn bijeli luk čuva sve svoje nutritivne sastojke. Poslije odsijecanja stavljike, ona u gajbu sipa jedan tanki sloj soli, oko 1 do 2 cm debljine. Zatim poslaže luk te ga na kraju prekrije novinskim papirom. Ovako skladišten bijeli luk može da potraje i do 2 godine a da se pri tome niti jedan čen ne osuši, istrune ili promijeni svoju prvobitnu boju.

Oglasi – Advertisement