KOLIKO KOŠTA DUŠEVNI BOL U SRBIJI? Bahati vozač audija ODBIO platiti odštetu porodici žrtava “I ja imam svoja prava, ako hoće pare moraju mi ispuniti želje. Nema ništa džaba”

0

Bahati vozač audija, Nemanja S. (19) je 6.januara bio priveden jer je svojim automobilom zgazio i usmrtio dvije osobe. 

Zbog toga mu je trenutno određen pritvor od 30 dana, te mu prijeti maksimalnih 8 godina zatvorske kazne. Inače, Nišlije već nekoliko dana uporno protestuju da se uvedu oštrije sankcije za bahatu vožnju u javnom saobraćaju. Naime, prema Zakonu, Nemanji S. se ne sudi za ubistvo već za saobraćajni prekršaj, te će on kao takav biti na kraju, valjda, osuđen i smješten u zatvor. Ali, ko će pokriti troškove za duševnu bol i nenadoknadivi gubitak porodicama preminulog Andreja P. (12) i Dejana I., oca troje djece?

Ono što je najbizarnije, čak i ako Nemanja na kraju bude morao da snosi neke troškove, te porodice neće biti prve na listi za naplatu, jer su tu ipak advokati, sudski troškovi,…

Advokat Mladen Džolić je u intervjuu za Mondo naveo da ovaj slučaj nije označen kao krivično djelo ubistvo, pa stoga zakonodavac razlikuje situacije, te propisuje i različite kazne, ovisno o tome je li krivično djelo nastalo iz namjere ili pak iz nehata.

“Krivičnim djelom sa predumišljajem smatra se prolazak kroz crveno svjetlo i vožnja u alkoholisanom stanju. Osuđeni nije prekršio nijedno pravilo. Kazne za krivično djelo sa predumišljame je od 3 do 12 godina, a za nehat od 1 do 8 godina.” rekao je on, te naglasio da se prvi presuđivanju u obzir uzimaju sve moguće okolnosti, od broja žrtava, starosti žrtava, …

Kada je u pitanju duševna bol, teško je procijeniti iznos odštete obzirom da se tu mora gledati prvenstveno na starost i zdravstveno stanje osobe, jer nije isto ako vam strada deda od 80 godina koji boluje od najgore bolesti i potpuno zdravo dijete.

Na kraju je odlučeno da porodice preminulih odštetu moraju tražiti i naplatiti od osiguravajuće kuće koja je osigurala automobil kojim je Nemanja upravljao, dok Nemanja sam nema potrebu da isplaćuje bilo kakav novac, osim ako mu oni “ispune neke želje” kako je on to rekao, mada još nije precizirao na šta tačno misli.