Koliko često perete svoju kosu: Frizer poznatih zvijezda otkrio koliko puta sedmično je dovoljno i na koji način to treba da radite (SAVJET)

0

Poznata frizerka i stilistkinja Džulijana Farel je otkrila da ne postoje neka stroga pravila kada je održavanje kose u pitanju te da svačija kosa zahtijeva drugačiju njegu i tretman, ali je sigurno da mnogi ljudi peru svoju kosu i više nego li bi trebali. Kako je ona rekla, često pranje kose zna da napravi više štete nego koristi, te je po njoj pranje kose svaki treći dan sasvim u redu, jer svakodnevno korištenje šampona može da isuši vaše tjeme tako da mogu da na njemu i na vašoj kosi nestanu prirodna ulja što naravno dovodi do isušenja kose.

Po ovoj stručnjakinji, ukoliko vam je kosa oštećena onda treba da je perete i rjeđe, jer je kosa najčešće oštećena od preparata koje koristite, pa stoga morate da prorijedite pranje kose sedmično na jedanput. Pored toga možete da koristite neke prirodne recepte da bi vaša kosa bila zdravija, a jedan od njih je i ovaj:

Žumanjke pomiješajte sa kašikom konjaka i jednom kašikom maslinovog ulja. Smjesu koju dobijete rasporedite po kosi i lagano je masirajte da uđe u tjeme. Nakon toga kosu umotajte u plastičnu kesu, a na kesu stavite i peškir, a žumanjak pomaže kosi kod ispucalih vrhova, zatim je dobar za hranjenje kose, te za postizanje većega sjaja kose.

Smjesu treba da držite na kosi do sat vremena, a zatim kosu operite sa blagim šamponom i sa mlakom vodom. Na kraju dodajte i malo regeneratora i biti ćete oduševljeni izgledom svoje kose. Vjerujemo da ćete itekako biti zadovoljni sa ovim receptom