Kolika je u stvari normalna temperatura kod čovjeka: Ljekari dali odgovor- Evo šta sem virusa može da je poveća

0
3678

U ovim danima kada se mnogo priča o povišenoj temperaturi kao jednom od glavnih simptoma zaraze korona virusom dobro je znati neke stvari o tome, pa se tako pod normalnom tjelesnom temperaturom, još od 1851 godine vodi temperatura od 37 stepeni celzijusa a nju je ustanovio Karl Vunderlih koji važi za oca kliničke termometrije. Međutim, on je ustanovio i neka odstupanja u vezi temperature, zavisno od spola i od starosti osobe.

Ljudsko tijelo nema stalnu temperaturu i normalan raspon temperature je od 36, 1 do 37, 2 stepena celzijusa. Temperatura varira, a normalni raspon je između 36 i 37, a studija u kojoj je učestvovalo skoro 40 hiljada ispitanika je ustanovilo da je prosječna temperatura 26,6, ali je ustanovljeno da se ta prosječna temperatura svakih 10 godina smanjuje za 0,03 stepena.

Promjena temperature po ovoj studiji je pokazatelj ljudskoga zdravlja i životnoga vijeka, te temperatura pokazuje i brzinu ljudskoga metabolizma. U prosjeku su djeca obično nešto toplija od odraslih, a stariji od 65 godina su hladniji.

Na važu tjelesnu temperaturu mogu da utiču vježbe, hidratacija, ali i odjeća koju nosite, ali po pokazateljima i doba dana utiče na vašu temperaturu, pa tako tokom noći naša temperatura pada, a povećava se tokom dana, pa je najniža oko 4 ujutro, a najviša oko 17 časova. Do porasta temperature dolazi zbog povećanog kortizola – hormona stresa – u tijelu tokom dana. Drugi faktor može biti hrana, koja obično malo povisuje temperaturu nakon obroka. Visoka temperatura je jedan od glavnih pokazatelja bolesti i to je znak da se vaš organizam bori protiv infekcija i to je najčešći odgovor tijela na mnoge viruse i bolesti, a temperature često ide i uz druge simptome kao što je glavobolja, umor, znojenje, bolovi u tijelu.