KO GOD VAM JE REKAO ZA LEVI DLAN, SLAGAO VAS JE ZA MEDALJU! EVO šta stvarno znači kada vas zasvrbi levi dlan!

0

Prešla crna mačka preko puta,neću sad krenuti na put. Ne treba prati kosu srijedom jer to donosi nesreću. Poslije padanja mraka ne treba hodati pored rijeke.

Sigurno ste i vi čuli neku od ovih rečenica koje su još govorile naše bake a zna se i danas čuti. Ove i još brojne druge izreke, stvari i pojave koje su kod nas na Balkanu i dan danas veoma rasprostranjene i prema nekim ispitivanjima skoro 90% ljudi jednostavno vjeruje u te stvari, odnosno ponaša se prema “tim pravilima”.

A brojna su pravila i primjeri: nokti se nikada ne sijeku navečer, kako se nešto nebi ureklo treba kucnuti u drvo, orah se ne smije saditi u dvorištu blizu kuće jer to donosi nesreću članovima porodice koja živi u kući; vodu u kojoj je opran veš ni u kom slučaju se ne smije prosipati po dvorištu ili ona koja se tiče para i prihoda pa se kaže kako novčanik nikad nebi bio prazan onda ne treba potrošiti svu siću, nego uvijek ostaviti malo “da se razmnoži”;

Neko će reći da su to stari narodni običaji,neko će tražiti logiku u tome a neko će pak reći da su to samo sujeverja.

Kako da se zaštitimo od tih uroka, loše karme ili baksuzluka? E za to postoje razne amajlije, ili brojanice i Fatimino oko, sve zavisi ko je koje konfesije ili sa kojeg područja dolazi i šta se tu ukorijenilo. A ono u šta svi vjeruju ili bar žele da tako bude je ona famozna rečenica ”Svrbi me lijevi dlan, bit će para”, jer navodno , kad zasvrbi lijevi dlan, na ispruženi lijevi dlan spustit će se iznenada neka svota para, primit će se novac.

A sa druge strane, kada zasvrbi desni dlan navodno znači da će se iznenada morati dati neki novac, izgubiti ili će izletjeti neplanirani trošak. Naravno da svi više vole da zasvrbi lijevi dlan a razlozi za to mogu biti itekako različiti od alergije, hormona, strujanja nerava ili neki drugi logičan razlog.

Možete li za sebe reći da ste sujeverni? Možda i niste ali ste sigurno nekada poželjeli da se nešto ispuni od tih uputa, kao ovo na primjer sa lijevim dlanom.