KO ĆE NA SRBINA DA NAJGORE UDARI SA LEĐA, NEGO SRBIN- ON JE BIO GLAVNI SVJEDOK PROTIV MLADIĆA- SUTKINJA ZA NJEGA KAŽE DA SU MU RUKE OGREZLE U KRVI I DA JE UVIJEK BIO TAMO GDJE JE BILO UBIJANJA (FOTO)

0

“Iskreno želim da pred ovim časnim sudom i javnim mnijenjem, a posebno bošnjačkim, izrazim svoje duboko i iskreno žaljenje i kajanje zbog zločina koji se dogodio i da se izvinem žrtvama, njihovim porodicama i bošnjačkom narodu zbog svog učešća u tom zločinu”. To su bile riječi sa kojima je priznao krivicu za ratne zločine Momir Nikolić, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbijednost i obavještajne poslove Vojske Republike Srpske, a koje je izgovorio na sudu u Hagu 2003. godine, a za njega sutkinja Priska Matimba Nijambe iz Zambije smatra da je, umjesto Ratka Mladića, odgovoran za nezamislive zločine u Srebrenici 1995.

Zato što je postao pokajnik i pristao da svjedoči protiv Mladića i Karadžića, Nikolić je pušten prije isteka kazne, nije odslužio ni dvije trećine, te je sada sa porodicom u Švedskoj, a u sudskim spisima pišu i ove stvari o Nikoliću: ‘‘ Nije se ni u čemu usprotivio onome što mu je bilo izneseno kao plan: da se muslimanske žene i djeca deportuju, a da se muškarci Muslimani odvoje, pritvore i na kraju pobiju. Nije učinio ništa da spijreči premlaćivanja, poniženja i ubistva hiljada bosanskih Muslimana i lično je koordinirao otkopavanje i ponovno zakopavanje tijela žrtava –

Ostatak teksta pročitajte OVDJE