Kiseli kupus SATIRE OVE BOLESTI! Kada vidite BROJ 2, POJEŠĆETE CELU GLAVICU odjednom…

0

Veoma često se čuje priča kako smo bili zdraviji ranije,kako smo se zdravije hranili i živjeli. Možda to i nije pogrešno. O tome se može razgovarati ali jedno stoji sigurno-ranije se puno više koristilo i upotrebljavalo ono što se nalazi u prirodi i svuda oko nas pa je samim time i priroda bila ta koja nas liječi.

Tako je jesen bila uvijek period kada se u domaćinstvima“ spremalo za zimu“. Džemovi, ajvari, sokovi ,kiselina za salatu….Sve vitamin do vitamina. A sve u cilju da se u hladnim zimskim danima opskrbimo vitaminima i ojačamo imuni sistem i zaštitimo od virusa i bolesti. Jedna od tih vitaminskih bombi je svakako kiseli kupus. Ova poslastica se nalazi u skoro svakom domaćinstvu kod nas balkanaca, u jesen je sasvim normalno da se „stavi kupus u kacu“ a neki čak i više buradi.

Nije ni čudo jer se od kupusa mogu napraviti brojni specijaliteti-sarma, čorbe, podvarak, variva ili još najbolje jesti kao salatu. A šta je to u kupusu tako dobro? Zašto ga zovemo čudom iz prirode? Prehrambeni stručnjaci kažu da 100 grama kiselog kupusa sadrži više vitamina C nego pola kilograma limuna na koji obično pomislimo kad pričamo o vitaminu C. A tako je jednostavno napraviti i nisu potrebni nikakvi drugi dodaci osim kupusa,soli i vode.

Zato i jeste tako zdrav. A i ona tekućina koja okružuje kupus u buretu je izuzetno zdrava i puna vitamina.
Pogodno je i za dijabetičare, ne samo da ne smeta nego čak i prija jer ne podiže šećer u krvi. A može se koristiti i kao obloga za opekotine-jednostavno list kiselog kupusa na ranu i sav vitamin C će pomoći u zalijećenju i zamlađivanju rane.

Ovo „čudo iz prirode“ je pravi saborac u zimskim danima protiv svih vrsta infekcija jer pored vitamina C sadrži i kalij, fosfor i folnu kiselinu.

Pa prijatno vam .