Kineski stručnjak “objasnio”, čekaju vas još 2 ciklusa: Evo šta će se desiti u sljedećih nekoliko dana

0
199

Kineski stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Peng Džićijang je skoro uvjeren da će Srbija za nekih mjesec ili dva da stavi epidemiju korone pod kontrolu, a povodom toga je rako kako srbijansko rukovodstvo pokazuje zaista  veliku odlučnost i što je veoma važno, veliki broj građana vjeruje svojoj Vladi, a to je rekao i doktor Peng koji se nalazi na čelu šestočlanog tim stručnjaka koji je došao iz Kine u Srbiju kako bi pomogli u krizi.

Peng je dodao da ako se građani budu pridržavali mjera zaštite koje su uvedene, da će se epidemija početi smanjivati za mjesec ili dva, a još je i rekao: “Kada 4 dana uzastopno ne budete imali novooboljelih, čekati će vas još 2 ciklusa po 14 dana, jer obično u tom razdoblju traje inkubacija. Tek ćete onda moći da se opustite” dodao je Peng.  Dodao je da sve ovo zavisi i od toga koliko će se brzo pronalaziti oboljeli, posebno oni koji su u kućnim izolacijama, i kako će se brzo reagovati sa njima kao i sa svima onima sa kojima su zaraženi bili u kontaktu, a povodom tih radnji je istakao i ovo:

“Njih što prije treba evidentirati i smjestiti u bolnice i liječiti. Pored toga, moraju se smjestiti u kolektivni karantin svi oni koji su imali i najmanji kontakt sa zaraženim. U kućnoj izolaciji jako je teško da se izbjegne širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to prvi uvjerili” – a na kraju je i dodao da ga pomalo i zabrinjava neposluh nekih građana, čiji broj baš i nije mali, a to može da znatno pogorša situaciju.