Kakva stolica, tako je i zdravlje: Samo jedan pogled na nju može da otkrije sve o vašem zdravlju

0
13

Stolica je veoma bitna, a ona vam može pokazati u kakvom je stanju vaše zdravlje, te je to razlog zbog kojeg nikada ne biste trebali zanemariti ukoliko primijetite neke određene promjene. Danas vam otkrivamo koje to promjene na stolici trebate pratiti i kada je vrijeme da se javite doktoru ukoliko imate probleme.

Upravo zbog toga što je stolica važna i što može da kaže neke probleme sa zdravljem, ona se radi toga analizira kod doktora, te se tada daje tačna dijganoza. Kako biste saznali da li se neki problem sa zdravljem treba liječiti, onda je bitno da pogledate kakva je vaša stolica. Prva stvar koju nikada ne biste trebali izbjegavati da se zabrinete jeste krv u stolici jer to može da ukaže na neke krvarenja u vašem probavnom traktu.

Isto tako krv može da ukaže da li u vašem orgnaizmu postoji neki parazit, ili čak tumor i tada se trebate javiti doktoru u najkraćem roku. Kada imate proliv, onda je to problem dehidracije koji može da dovede isto tako do nekih drugih ozbiljnih problema, a kada vam nešto u tijelu ne odgovara, onda se pojavi proliv i tada je znak da nešto ne valja.

Kada je vaša stolica žućkaste boje, onda je to znak da vi imate probleme sa žuči, a ukoliko je bjelkasta, onda može da govori da imate cirozu, probleme sa pankreasom, ili ča hepatitis. Kada primijetite jednu od ovih pojava, onda postoje neka pravila kojih se morate držati, a sve to počinje da se hranite zdravo. Konzumirajte dosta kuhane hrane, voća ili povrća, te dosta tečnosti pijte kako se ne bi pojavila dehidracija.