Kako se možete osigurati od udara groma: Obavezno ovo uradite kada grmi

0
42

Zbog posljedice globalnog zatopljenja, munje sve više sijevaju, a gromovi udaraju jako. Snaga prirode je zaista nevjerovatna, a električni napon jedne munje je između 50 i 500 miliona volti, dok je najveća snaga od 100.000 ampera. Temperatura tada može dostići 30.000 stepeni celzijusa, a to je čak pet puta više od temeperature na površini sunca, dok je brzina kojom udaraju čak 1000 kilometara u sekudni.

Tada dolazi pitanje šta se smije raditi, a šta nikako ne smije kada ste na otvorenom prostoru kada je nevrijeme. Nije to samo na otvorenom jer vas ljetne nepogode mogu zadesiti u svakom momentu i svaka od tih različitih situacija zahtjeva različite pristupe da biste se mogli uvjeriti da se ne nalazite u opasnosti. Kada čujete grom, onda opasnost već vreba od davno zbog toga što vas grom može uraditi čak i kada je oluja 16 kilometara od vas.

Ukoliko se nađete na otvorenom, onda će vam vjerovatno prva misao biti da se sakrijete ispod nekog drveta, a to nikako ne biste trebali raditi pogotovo kada je u pitanju drvo jer ako ima šanse da će grom udariti, onda će udariti u drvo. Ukoliko ste u autu, onda nemate potrebe strahovati jer su tada šanse minimalne da će grom udariti u auto. Ako ste u zatvorenom prostoru, onda biste tu trebali ostati sve dok nevrijeme ne bude prestalo. Nipošto ne biste trebali leći na zemlju jer vam tada tijelo bude u kontaktu sa tlom i morali biste što manje dodirivati tijelom površinu zemlje. Upravo radi toga je najpametnije da čučnete i stavite glavu među koljena, te izbjegavate da vam kosa dodiruje tlo.