Kako postupiti u slučaju opasnosti od udara groma? – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

Kako postupiti u slučaju opasnosti od udara groma?

Statistika pokazuje da je 10 ljudi ubijeno munjom tokom jedne godine. Većina grmljavina se javlja tokom maja, juna, jula i avgusta, od pet do 10 dana, dok grmljavinske oluje u Srbiji tokom januara nisu bile više od decenije. Pa šta da radimo u ovom periodu kako bismo se zaštitili? Najvažnije je pobjeći od otvorenog prostora, odnosno najbolje je ući u zgradu ili kuću. Ako vam kuća ili zgrada nisu u blizini, dobro je ostati u zatvorenom automobilu. Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobusnih stajališta, nisu dobro utočište od groma. Ne biste trebali stajati pored električnih stubova ili visokih stabala.

Ako se zaista nemate gdje sakriti čučnite. “Najbolje je pratiti vremensku prognozu i ukoliko se za poslijepodne najavljuje oluja ili grmljavina, u tom slučaju ne biste trebali planirati aktivnosti koje možemo odgoditi, pa tako možemo biti sigurni, tj. u blizini zatvorenog objekta ili kuće u kojoj se možemo sakriti.” objašnjava profesor Đurđević. Suprotno uvriježenom mišljenju, potpuno je sigurno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom. Međutim, klonite se fiksnih telefona. U slučaju udara groma ta energija može proći kroz žice i doći do slušalice.

Dakle, ako ste u kući, slobodno se koristite mobilnim telefonom za vrijeme oluje. Nije dobro puniti mobilni telefon, jer uređaj može biti oštećen” napominje profesor Đurđević. Najbolji savjet u slučaju grmljavinskih nepogoda jeste da ne napuštate svoje domove nikako, jer su takve oluje obično kratkog vremenskog razdoblja.

Oglasi – Advertisement