IZGUBIO 6 SINOVA, A ONDA JE OVAJ SAN SVE PROMENIO: Neverovatna sudbina porodice Erić iz okoline Gornjeg Milanovca

0

Porodica Erić iz sela Gornji Banjani, čiji je život sticajem čudnih okolnosti od goleme tragedije, gotovo “mrtvog sjemena”, postao jedna od najvećih obitelji na svijetu. Područje Gornjeg Milana. Njihova priča seže stoljeće unazad, kada je pradjed Živojin otišao u rat. Poveo je najstarijeg sina Radića, a u selu ostavio pet maloljetnika koji su vjerovali da im nema spasa i nade.

“Pred kraj rata pradedi je nastradao sin u Albaniji. Teško je to podneo, ali se nadao da ga ipak po povratku čeka puna kuća. Kad je stigao sa ratišta dočekala ga je još tragičnija vest – od tifusa mu je umrlo i svih pet sinova koji su ostali kući”, ispričao je prošle godine za RINU, Dragan Erić.

Međutim, Milenka, Živokinova supruga, koja je danima plakala zbog gubitka sina, jedne je noći usnula čudan san, a obitelj Erich izbavljena je iz mraka i nastavila živjeti.”U našoj prodici se sa kolena na koleno prenosi priča kako je baba Milunka sanjala nastradlog sina Radiča, koji joj je rekao da prestane kukati i plakati. Prema njenoj priči, kazao joj je kako se te godine na Mitrovdan rastužila, tako će se sledeće godine na isti taj dan obradovati. To ne bi imalo tolikog značaja, da se prababa baš osmog novembra sledeće godine nije porodila i dobila još jednog sina, Gvozdena, ona je imala 46, a pradeda 49 godina”, rekao je tada Dragan.

Međutim, tijekom Drugog svjetskog rata Gvodzden je zatvoren i osuđen na smrt. Tamo je Ericova budućnost ponovno upitna, ali sin jedinac nekim čudom izbjegne strijeljanje i vrati se u rodni grad. Tamo se Gvodzden oženio i dobio sina, a srećom se loza nastavila.