Istraživači svima dali istinu: Povezali jednu stvar sa slabljenjem sluha – ako ne budete pravili ovu grešku, onda nema problema

0
85

Pokazalo se da slabiji sluh može utjecati na rizik od ozlijeda pri vožnji i prilikom raznih aktivnosti. Osobe koje imaju probleme sa sluhom mogu da imaju dva puta veće izglede za nehotične ozljede u poređenju na osobe koje sasvim dobro čuju. To je pokazano na istraživanju koje je obavljeno u Americi.

Stručnjaci su ptraitli period od 2007. godine pa sve do 2015. godine i 272.000 odraslih osoba koji su odgovarali na pitanja o sluhu i jesu li pretrpjeli nehotičnu ozljedu unutar prethodna tri mjeseca. Na osnovu tih rezultata su izračunali da je od 232 miliona Amerikanaca imalo neke nehotične ozljede svake godine.

U poređenje s ljudima koji u svoj sluh opisali kao odličan su oni koji su govorili da imaju probleme sa sluhom imali 60 posto veće izglede za nehotične ozljede prilikom studije, a osobe sa umjerenim poteškoćama sluha su imali 70 posto većih šansi da će se ozlijediti.

U onome slučaju kada su se žalili na velike poteškoće sa sluhom su imali 90 posto većih šansi za nehotične povrede. Sluh je veoma posebno osjetilo, a njegova primarna funkcija je da nas služi kao sustav upzorenja. U onom slučaju kada ljudi izgube sluh, onda su manji izgledi da čuju znakove upozorenja kao što su to bicikliste ili moticikliste koje se njima približavaju. Postaju mnogo manji izgledi da čuju automobilsku trubu ili nekoga ko galami ukoliko lopta leti u njihovom smjeru. Postoji i mnogo slučaja koji su uzrokom invaliditeta izgubili svoj život.

Neka ranija istraživanja su povezivala zdravstvene probleme i oštećenja osjetila koja uključuju poremećaje sluha i vida sa nehotičnim ozljedama posebno među starijim osobama.