INFEKTOLOG DRLJEVIĆ POJASNIO: “Evo zašto u BiH umire veći broj ljudi od koronavirusa…”

0

Infektolog Ednan Drljević je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u BiH , kao i o zdravstvenom sektoru. On je istakao da je jedqan od razloga za veliku smrtnost u BiH , je taj što pacijenti koji obolijevaju od korone , zapušteni od drugih bolesti.

 

Doktor je istakao da je tretman za covid pacijente u Europi i u SAD-u isti , a razlog velike smrtnosti u BiH , je taj što bolesti nisu tretirane na vrijeme. Doktor je istakao da bi se trebali što više testirati , jer su primjer zemlje kao što su Slovačka i Japan , koje su se najviše testirale i najbolje su kontrolisale situaciju.

Doktor Ednan je dodao da donešene mjere će imati znatan efekat u borbi protiv virusa , jer zbog velikih okupljanja i rada u firmama , imamo ovoliki izvor zaraze. Naveo je da nema smisla uvoditi mjere , ako se neće kontrolisati , ići u dva pravca : balansirati mjere i psihološki i ekonomski , ali i da ove mjere budu strogo kontrolisane. Doktor savjetuje svima da se što prije stavimo na listu narudžbina za vakcine , jer svake godine zakasnimo za vakcinu za gripu , jo ih nismo dobili , a imamo porast oboljelih od covida.