HRANA VAM SE LIJEPI ZA TAVU? TAJNA JE U OVOM TRIKU – EVO ŠTA TREBATE URADITI DA SE TO NE DEŠAVA: Ovoga se nikada ne biste sjetili

0

Ukoliko vam je prženje hrane prava muka, zbog toga što se često zalijepi za tavu, vjerovatno nemate odgovarajuće posuđe.

Ali, čak i u tom slučaju postoji način da uspješno riješite ovaj problem, potrebno je da namirnice stavite na tačno zadatu temperaturu.

Stručnjaci tvrde da je ta temperature 160 stepni Celzijusa, ali dok kulinarski maheri znaju da je prepoznahz po osjećaju, većini to ipak ne može poći za rukom.

Ali, postoji trik koji će vam olakšati da prepoznate optimalnu temperaturu za prženje pri kojoj se hrana neće lijepiti za dno lonca ili za tavu.

Čistu posudu bez ulja ili maslaca stavite na ringlu i pustite da se ona zagrije. Kad mislite da je dovolno vruće, dodajte na površinu malo vode, ukoliko se sa vodom ništa ne dešava, tava je još uvijek hladna. Ukoliko počne da kipi i ispari u sekundi, ni tada temperatura nije idealna.

Temperatura je optimalna kada se voda ponaša kao hokejaški pak na ledu, odnosno kada se sva količina skoncentriše samo na jednu tačku.