HRANA VAM SE LIJEPI ZA TAVU? DOMAĆICE, TAJNA JE U OVOM TRIKU – VIŠE NEĆETE IMATI PROBLEMA: Evo šta trebate uraditi (VIDEO)

0

Ukoliko vam je prženje hrane velika muka zbog toga što se zalijepi za tavu, vjerovatno nemate odgovarajuće suđe.

Ali, čak i u tom slučaju postoji način da riješite ovaj problem, a potrebno je da namirnice stavite tačno na određenu temperaturu. Stručnjaci tvrde da je temperatura 160 stepeni, dok kulinarski maheri znaju da je prepoznaju po osjećaju, većini to ipak neće baš krenuti za rukom.

Ali, postoji jedan trik koji će vam olakšati da prepoznate optimalnu temperaturu za prženje pri kojoj se hrana neće zalijepiti za dno šerpe ili tave.

Čistu posdu bez maslaca ili ulja stavite na ringlu i pustite da se to zagrije. Kad mislite da je dovoljno vruće, dodajte na površinu samo malo vode, ukoliko se sa vodom ništa ne dešava, tava je još uvijek hladna. Ukoliko počne da kipi ispari u sekundi, ni dana temperatura nije idealna.

Ona je optimalna onda kada se voda ponaša kao hokejški pak na ledu, odnosno kada se sva količina skoncetriše na tu jednu tačku. Uostalm, pogledajte u videu ispod i sami kako to sve izgleda.