HOR*R U BOLNICAMA SRBIJE- TEK ĆE DA TE BOLI, AKO SE ONESVIJESTIŠ, PROBUDITI ĆEMO TE ŠAM*RIMA, OSJEĆALA SAM SE NAPAST*VANO- Jez*ve ispovijesti 200 žena s porođaja! (FOTO)

0

” Šta ti je, zašto kukaš? Pa tek će da te boli; Ne brini, ako se onesvijestiš, probuditi ćemo te šamar*ma; Pa što si zatrudnjela ako ne znaš da trudnoća boli; Dok si se je***a, nisi vrištala; Šta stenješ, onu stvar si izdržala, a moja dva prsta ne možeš, tanji su od one stvari; Osjećala sam se silov*nom na svakom pregledu;” samo su neke od izjava oko 200 žena na osnovu čijih svjedočenja s porođaja u porodilištima širom Srbije je napravljen izvještaj koji se zove ”Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama.” Ovaj su izvještaj sastavile advokatice Marina Mijatović, Jelena Stanković i Ivana Soković Krsmanović a u njemu se navodi kako ovi svi slučaji potvrđuju da je akušersko nas*lje sistemski problem, te da praksa pokazuje da muč*nju i zlost*vljanju nisu izložene samo trudnice, već i bebe:

” Brojni su primjeri u kojima su bebe žrtve nas*lja, prilikom kojeg su zadobile fizičke povrede, a nekad i teška oštećenja” – navedeno je u izveštaju, uz citat jedne od nam*čenih majki: ” Prije mjesec dana smo saznali da beba ima atrofiju mozga i da je to posljedica porođaja, što opet postavlja sumnju da je na porođaju ostao bez kiseonika ili da nešto nije bilo kako treba (ipak je 20 sati bez plodove vode previše). Tako se u ovome izvještaju navodi da su žene u Srbiji doživjele 16 vrsta nas*lja tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama. A vrste nas*lja u porodilištima su:

Verbalno nas*lje
Uključivanje indukcije
Bez hrane i vode
Porođaj bez anestezije
Kristelerov zahvat
Epiziotomija
Nas*lno bušenje vodenjaka
Primjena vakuuma
Netačni podaci u otpusnoj listi
Tjelesne povrede
Fizičko nas*lje
Klistiranje i brijanje
Bolni i neprijatni pregledi
Nepoštovanje želje za načinom porođaja
Bez informacija o procedurama i zdravstvenom stanju
Drugo nečovječno i nehumano ponašanje

Ostatak pročitajte OVDJE