GROZNO: ŽENA NAMLATILA MUŽA ŠTANGLOM, PA OPTUŽENA ZA NASILJE U PORODICI: Novi propisi važe i za ‘slabiji pol’!

0

Rijetko se dešava da pročitamo ovako nešto- žena pretukla muža. Upravo to je uradila Dušica M. sa Čukarice ,u ponedeljak uveče je isprebijala svog supruga metalnom šipkom i pri tome mu nanijela teške povrede .

Tako je postala prva žena kojoj je izrečena mjera zabrane približavanja po novom Zakonu o nasilju u porodici…

Prema izjavi nadležnog iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu ova veza je bila prilično burna sve vrijeme trajanja i dugi niz godina su se dešavali brojni problemi. Često je u braku dolazilo do fizičkog nasilja, uglavnom je suprug maltretirao svoju suprugu, pa je često intervenisala i policija. Onda su se razišli pa je je Dušica prestala biti žrtva porodičnog nasilja, ili je bar tako mislila do ponedjeljka uveče. Šta se tačno desilo ,vjerovatno će se pokazati na suđenju ali je, u prvim izjavama,suprug dobro iznervirao Dušicu pa je njoj “konačno pukao film” i dohvatila je metalnu šipku kojoj ga je isprebijala. Policajci koji su izvršili uviđaj rekli su da je bukvalno “ubila Boga u njemu”.

O ovom slučaju, za Informer, je govorio i klinički psiholog Milan Kostić koji ističe da je nasilje žena nad muškarcima u Srbiji veoma rijetka pojava zbog našeg patrijarhalnog sistema.

“Izrečena mjera zabrane prilaska i komunikacije pokazuje da Zakon nije diskriminatorski i da će se kazniti svi nasilnici u porodici, pa čak i žene. Istina je da nisam čuo za puno slučajeva nasilja žena nad muškarcima jer je to u Srbiji rijetkost. Ali sigurno da postoje takvi slučajevi ali se za njih ne čuje jer je našeg muškarca sramota da se čuje da ga je žena istukla jer bi tada biti deklarisan kao slabić i šonja,da će biti ismijavan u društvu.” kaže Kostić

Psiholog Aleksandra Janković je rekla:

” Kada fizičko maltretiranje traje godinama onda se kod žrtve može probuditi želju da počne uzvraćati istom mjerom.To se sigurno desilo i Dušici, ali bez obzira na to ,ja i kao žena ne mogu da opravdam nasilje . Zato sam sigurna da je ova mjera zabrane prilaska i komunikacije koja je izrečena sasvim opravdana ivjerovatno i najbolje rešenje za ovaj bračni par, naročito što su imali godinama loše odnose. Osim toga, njega će sigurno poslije ovoga ismijavati, pa postoji mogućnost da i on poželi da se osveti “ upozorava Jankovićeva.

A Dušicu M, zbog fizičkog napada čeka krivična prijava za nanošenje teških povreda, a ako prekrši izrečenu zabranu, biće kažnjena pritvorom u trajanju od 60 dana.