GORIVO BUDUĆNOSTI PROIZVODI SE U SRBIJI Ovo je novo drvo, raste KAO LUDO, greje bolje od uglja i smanjuje TROŠAK OGREVA ZA 4 PUTA

0

U Srbiji najdominantnije je grijanje na gas, čak 65 posto stanovništva ovo koristi kao izvor za grijanje a kod grijanje na drvo koristi samo 0,5 posto. Kako navode stručnjaci veliki potencijan ima grijanje na drva jer biomasa dobivena iz brzorastućeg drveta smatra se kao gorivo budučnosti. U selu Markovac na imanju Gorana Mirčića nalazi se plataža drveta paulovnije a gospodin je posadio čisto iz radoznalosti prije šest godina.

 

“Nisam verovao da jedno drvo može tako brzo da izraste i postane zrelo drvo za tako malo vremena”, kaže Mirčić.

Prednost ove vrste drveta je što je njegova energetska vrijednost daleko veća pa se razmatra da se koristi za ogrev.  Željko Spasojević, iz rasadnika paulovnija “Planto”, naveo je da se ovo drvo ne koristi kao tipično drvo za ogrev, i objašnjava da je njegova obrada sasvim drugačija. “Nije to drvo koje ćete seći i ložiti Smederevac, ne nije to za to. Međutim, drobljeno, pretvoreno u pelet i sabijeno ono ima izvanrednu vredost. Može da se koristi čak i kao komponenta koja će za stvaranje peleta sa bukvom, ali i sa drugim vrstama”, kaže Spasojević.

 

Ostatak teksta pročitajte OVDJE