Godinama žene tamo ne smiju otići! Ženama je zabranjen ulaz na ovo ostrvo a nećete vjerovati zašto…

0
18

Sveta gora je jedno divno ostrvo u Grčkoj te je to dom od pravoslavnih monaha koji su već tamo nastanjeni hiljadama godina a tom ostrvu je glavna religija te je mnogo posjećeno od hodočasnika iz cijelog svijeta.

To ostrvo je posjećeno stalno ali nikada od strane žena a sada ćemo vam i reći zbog čega. To pravila da žene ne smiju posjećivati Svetu Gore je već staro mnogo godina.

To pravilo se mora poštovati jer dolazi iz povelje koja je nastala u 10. vijeku. Zabrana je već proširena radi sprovođenja cijelog celibata za monahe a isto tako je poznato da žene ne smiju ulaziti manastire koje muškarci vode.

Svetu Goru zovu jednim velikim manastirom a cijelo to ostrvo vode muškarci koji pripadaju pravoslavnoj crkvi. Ženama čak nije ni dozvoljeno da priđu tom ostrvu najmanje pola kilometra od njegove obale a ako se to kojim slučajem desi onda ta žena mora platiti ogromnu novčanu kaznu i biti u zatvoru 12 godina.

Tu se vjerovalo da je Djevica Marija išla na put za Kipar a da je njen brod naletio na Svetu Goru. Nakon toga je bila zadivljena tim ostrvom da je molila sina da joj ispuni želju.

Ona je bila jedini predstavnik žena na Svetoj Gori a zabranjeno je i ženskim životinjama da uđu osim mačaka i to je samo kako bi tjerale miševe. Pravilo je da tamo samo smiju otići muškarci koji su dovoljno zreli da im poraste brada.

Isto tako ne smiju imati mliječne proizvode na to ostrvu. Da bi tamo otišli također vam je potrebna dozvola od strane biroa hodočasnika a oni imaju prednost gdje je dozvoljeno da uđe 100 pravoslavaca svaki dan dok ostali mogu samo 10 svaki dan.

Da li bi ste posjetili ovo ostrvo gdje nema žena a prava je misterija, zar ne ?