Godinama je sušio svoj veš u prostoriji gdje je spavao i provodio najviše vremena: Nakon nekog vremena više ga niko nije mogao prepoznati

0
55

Vjerovatno većina nas ima tu naviku da suši svoj veš u stanu ili u kući, posebno u zimskom periodu. Vjerujemo da i vi to radite, barem ponekad? Ali niste ni svjesni da sebe na neki način dovodite u opasnost, a evo i šta vam se sve može desiti zbog toga.

Najbolje bi bilo kada bi svoj veš mogli da sušimo vani, na balkonu ili u dvorištu, ali je to, posebno u zimskom periodu skoro nemoguće, jer zbog loženja i zagađenog vazduha sve što možemo dobiti je smrdljivi, oprani veš. U najgorem slučaju, trebamo sušiti veš u prostorijama u kojima ne boravimo.

Jasno je da nemamo svi uslove za takvo nešto, a posebno zimi. Ipak, morate da znate da sušenje veša u prostorijama gdje boravite može biti itekako opasno za vaše zdravlje, a i za zdravlje vaših ukućana, posebno djece.

Sušenjem na taj način dolazimo u kontakt sa hemikalijama koje isparavaju i ostaju neko vrijeme u toj prostoriji, a to može dovesti do mnogih zdravstvenih problema sa respiratornim organima, a mogu da prouzrokuju i mnoge alergije.

Slučaj jednoga čovjeka koji je imao problema sa disanjem i alergijama govori dovoljno. Kada je ovaj čovjek prestao da suši veš u svojoj sobi i njegovo se zdravlje znatno poboljšalo i više nije imalo sličnih problema.

Korpa opranog veša sadrži i do 2 litra vode koja će isparavati. Znamo da je vlaga pogodno tlo i za gljivice, buđ koje mogu prouzrokovati disajne probleme i pojavu raznih alergija, a vrlo je moguća i česta pojava kašlja, glavobolja, ali i ozbiljnijih oštećenja pluća. A u nekim ekstremnim situacijama vrlo je moguća i pojava raka.

 

Stoga, u svakom slučaju izbjegavajte sušenje svoga veša u prostorijama gdje boravite ili spavate.