General NATO-a Curtis izjavio: “Najveća prijetnja EVROPI su Srbi”

0
82

Čovjek koji se zove Curtis Scaparroti je glavni zapovjednik NATO snaga u Evropi, izjavio je da je Balkan, odnosno Srbija zbog uticaja Rusije, najveća prijetnja Evropi. Kurtis je rekao kako je Balkan svaki dan veći problem svaki dan radi jačanja ruskog utiacaja iz tog područja.

Sa Balkana su skrenuli pažnju, a u međuvremenu je Rusija tamo svoj posao odradila. U skoro dvije godine iskustva je primjetio kako je Rusija na Balkanu značajno proširila svoj uticaj, bile su riječi Kurtisa.

Upozorio je kako će biti problema sa balkanskim zemljama ako saveznici ne budu uključili neki diplomatskih ili vojni angažman. Rekao je kako je najveći problem zapravo Srbija, ali je i rekao kako Rusija koristi svoje odnose sa čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija BiH.

General je naglasio kako je Rusija pokušavala da spriječi euroatlantski put pojedinih zemalja u Regiji izrazio brigu zbog nedostatka diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu.

On je dodao kako je i Balakan veća prijetnja nego baltičke zemlje, a naveo je da članice NATO-a, te kako je njihova pozicija mnogo stabilnija u takvom dijelu kontinenta ali da su mu najveća briga Srbi na Balkanu.

General Kurtis nije toliko dugo čekao neki grub odgovor iz Srbije, a javio se Aleksandar Vulin koji je srpski ministar odbrane, a on je poručio kako je ta izjava od generala opasan antisrpski stav.

Vulin je poznat po svojim stavovima gdje je rekao kako od 99. godine nije bilo takvih neodgovornih avoda, a kada neko govori da je Srbija opasnost za cijeli balkan, onda je to jedan poziv za druge narode kako bi se ujedinili protiv Srbije i njenog naroda što bi napravilo katastrofu.