Jedan muški gej par se zaprosio na vrhu Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, a video ovog romantičnog trenutka brzo je postao viralan uz mnogo komentara koji ga prate.Video je objavljen na Instagram stranici “tv_teuta”, prikazujući dva momka za koje nije navedeno odakle su. Po opisu, čini se da je video zabeležen slučajno od strane prolaznika.”Snimio sam ovo

Preslatko,” piše u samom videu, dok u opisu objave na pomenutoj stranici stoji:”Zabeležen neobičan trenutak zaruka na Lovćenu, gej par se verio na vrhu Njegoševog mauzoleja, ali nakon što je video podeljen na društvenim mrežama, usledila je lavina negativnih komentara, posebno zbog mesta gde se događaj odigrao.”

 

Ispod videa komentari se nižu bez prestanka, a neki od njih su: “Sotona više nije skrivena,” “Njegoš bi bio ponosan,” “Šteta što vetar nije duvao,” “Srećno u oba sveta”…Podsetimo, u Crnoj Gori je od 2020. godine moguće sklopiti brak sa partnerom istog pola. Gej osobe su ovim zakonom stekle ista prava kao i heteroseksualni parovi.Iako zakon ne eksplicitno dozvoljava usvajanje dece od strane gej osoba, on omogućava da zajedno brinu o deci svog partnera. Zakon takođe omogućava partnerima da dele imovinu, imaju pravo na penziono i socijalno osiguranje, mogućnost poseta u bolnicama i obavezu brige o detetu svog partnera ako nema bližih srodnika.

Takođe, zakon predviđa da partner koji nije biološki roditelj ima obavezu izdržavanja deteta drugog partnera ako nema srodnika koji su po zakonu dužni za to ili ako srodnici nemaju mogućnosti za to. Ova obaveza prema detetu postoji i nakon smrti roditelja.Zakonom je takođe predviđeno da partner gej osobe koja ima dete ima pravo da u hitnim situacijama, kada detetu prete neposredne opasnosti, donese odluke u najboljem interesu deteta.

Preporučujemo