Formirao se “DIJETE CIKLON”, a za katastrofalne padavine kriva je jedna POJAVA NA NEBU: Srpski meteorolog otkriva šta nas čeka do kraja juna! – Kreacije Portal
Najnovije Novo Savjeti Zanimljivosti

Formirao se “DIJETE CIKLON”, a za katastrofalne padavine kriva je jedna POJAVA NA NEBU: Srpski meteorolog otkriva šta nas čeka do kraja juna!

Nevrijeme je u ponedjeljak naveče zadesilo Srbiju, a meteorolog Đorđe Đurić je otkrio šta se to dogodilo i šta nas čeka u narednom periodu do kraja mjeseca. Prethodne sedmice smo bili pod velikim uticajem visinskog ciklona, koji nam je donio lokalne, međutim svakodnevne pljuskove koji su bili praćeni grmljavinom, a bilo je i relativno svježe za ovaj mjesec. Potom se iznad sjeverozapadne Europe formirao vrlo snažan ciklon, kao sama posljedica toga, iznad sjevernih predjela Italije i sjevernog Jadrana formirao se sekundarni ciklon, poznatiji kao “Dijete ciklon”.

Ovaj novoformirani ciklon je na oblast Jadrana dovio obilne padavine, a našem području jako jugozapadno strujanje sa sjevera Afrike kao i porast temperature na preko 25 stepeni Celzijusa, a tamo gdje je zabilježena kiša, moglo se primjetili da su zajedno sa njom padale i čestice pijeska iz Sahare. I ova sedmica je započela na sličan način, odnosno djelovanjem ciklona, koji se nalazi nad našim područjem. Njegovo strujanje je suprotno smjeru kretanja kazaljke na satu, pa oblačni i padavinski sistemi kruže nad Balkanom. Pored svega toga, atmosfera je vrlo nestabilna, tako da je u ponedjeljak dolazilo i do stvaranja vrlo snažnih grmljavinskih procesa.

U Beogradu je za samo 2 sata palo preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Padavine su bile toliko jake, da su se formirale bujice, pa su ulice i neki dijelovi objekata bili pod vodom, a veliki broj vozila koji su se našli u bujicama, ostali su zarobljeni. Sličan scenariji bi se mogao očekivati i u narednom periodu, obzirom da se ciklona još uvijek zadržala nad našim područjem.

Oglasi – Advertisement