Forerov efekat: Kako nas vidovnjaci i astrolozi tako dobro “čitaju”?

0

“Često ste stidljivi i tihi, ali kad ste raspoloženi, desi se da ste u centru pažnje.” Nije čudno ako se prepoznamo u gornjoj rečenici, jer će se većina ljudi u njoj prepoznati, ono što je neobično jeste to da ćemo imati osjećaj da opisuje našu specifičnost. Ovaj fenomen se naziva Forerov efekt poslije psihologa Bertrama Forera, koji je 1948. izveo eksperiment, tražeći od svojih 39 studenata da urade test i da će na osnovu toga kada se sve završi, pisati analize njihovih ličnosti.

Kad su studenti, na ljestvici od jedan do pet, vjerodostojnost dobivenih rezultata ocijenili sa 4,3, Forer je priznao da nije koristio obavljene testove, ali je svim studentima dao jedan identičan tekst koji je uzeo iz astrološkog članka pronađenog u dnevnim novinama. Ideja prikupljanja sličnih psiholoških pojava u kombinaciji sa proučavanjem jezika kojeg mi koristimo dovela je do razvoja tehnike “hladnog čitanja”. Poznavatelj tehnike hladnog čitanja može vrlo efikasno manipulisati ljudima predstavljajući se n ataj način kao vidovnjak, mentalista, prorok, astrolog, vračar ili čak kao neko ko može razgovarati s dušama pokojnika.

Tehnika se sastoji od upotrebljavanja nekoliko trikova koje je jako teško vidjeti kada se zajedno koriste, a neki od njih su naša želja da prisustvujemo nečemu neobičnom, želja da dobijemo potvrdu i ohrabrenje, sklonost da doživljavamo vrlo općenite opise kao specifične deskripcije naše ličnosti kao i situacije, tendencija tumačenja dvosmislenih izjava tačno onako kako mi smatramo prikladnim. Tako da je vrlo važno da sa velikim dozom obzira i opreza posjećujemo ovakva mjesta.