Dr. Arapović: Vakcinu protiv korone na našim prostorima možemo očekivati od narednog proljeća

0

Već nekoliko mjeseci , situacija sa pandeijom korona virusa , u Bosni i Hercegovini je sve gora. Svaki dan se bilježi sve veći broj novozaraženih slučajeva ,a ako se ovakva situacija nastavi , biti će potrebno poduzimati neke restriktivne mjere.

 

Ovo pokazuje da građani i dalje nisu svjesni opasnosti koju epidemija novog korona cvirusa predstavlja. Hladnije vrijeme koje nam predstoji , će svakako onu straiju populaciju stjerati u zatvoreniji ambijent , a time i povećati šansu širenja virusa.

U prvom redu trebaju biti zaštitne maske u zatvorenim prostorima , i socijalni razmak. Sezonska gripa može biti blaža u odnosu na prošlu sezonu. Od proljeća sljedeće godine , mogli bi očekivat vakcinu protic covida-19 na našim prostorima , i svi nekako sa nestrpljenjem ju isčekuju. Epidemiološke mjere i prevencija zaraze , trenutno su jedino učinkovito oružje u borbi protiv covida-19. Na popisu Svjetske zdravstvene organizacije , trenutno je 30 vakcina prolazi treću fazu ispitivanja na većem populacijskom uzorku.