Doktorka Darija uverena da će se korona vratiti na jesen: Moramo biti spremniji, otporna je na visoke temperature – Kreacije Portal
Najnovije Novo

Doktorka Darija uverena da će se korona vratiti na jesen: Moramo biti spremniji, otporna je na visoke temperature

Zamjenica direktora instituta “Batut”, Darija Kisić Tepavčević rekla je da je epidemiološka slika u Srbiji trenutno stabilna, ali da moramo biti svjesni da virus još uvijek postoji i da je on tu. “Svjedoci smo da se trenutno nalazimo u silaznom dijelu krive, i svakodnevno radimo na testiranju novih kontakata uključujući i asimptomatske nosioce i nikako nema razloga za zabrinutost, ali moramo biti svjesni da je virus i dalje tu” rekla je doktorica Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li sa sigurnošću možemo reći da je korona virus, potekao sa pijace iz kineskog grada Wuhanai da ga je na kraju prenijeo slijepi miš, doktorica Kisić je rekla da se to ne može sa sigurnođću utvrdit. “Velika je vjerovatnoća da se tamo desila aksplozija. Da li je u pitanju neka vrsta hrane, to za sada provjereno ne znamo, da li je u pitanju neki virus koji se sa životinje prenio na čovjeka, što je veća vjerovatnoća, mada niti jedna od studija koje su provedene nisu opovrgle tu hipotezu, ali da li možemo sa sigurnošću da kažemo, ne možemo-. istakla je doktoricea Darija Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, savremeni čovjek zahtjeva neki čarobni štapić, a veliki broj ljudi ne može da prihvane neke osnovne, banalne mjere kao što su pranje ruku i fizička distanca, koje usput rečeno spašavaju živote.” Ona očekuje da će se sljedeći novi talas pojaviti već na jesen, na šta ukazuje njegova velika učestalost na južnoj hemisferi i opstanak na visokim temperaturama.

Oglasi – Advertisement