Doktori su ovoga Sarajliju proglasili mrtvim, a onda je pomjerio nogu: Ispričao je sve o granici između života i smrt

0
897

Mehmed Klovo je 100% ratni vojni invalid iz Sarajeva, koji je dva puta u životu doživio kliničku smrt zbog teške rane koju je zadobio na svojoj glavi. Ranu je dobio na bojnom polju na Igmanu, 1993 godine, a tada mu je bilo 22 godine, a o tim daniima ovaj čovjek priča na ovaj način:

“Prema priči drugova, niko nije vjerovao da sam živ uslijed razbijene glave i krvarenja. Prevezen sam u ratnu bolnicu u Fojnicu, zajedno sa mrtvim tijelima. Ležao sam na karoseriji TAM-ića, usred deset naslaganih leševa, a kad su tijela počeli da se dovode u mrtvačnicu, neko je primjetio da mi se kreće noga. Bilo je u bukvalnom smislu bio spas u zadnji čas, znak da me je hitno preuzeo dr Ismet Ćeranić koji me nakon hitne pomoći poslao u zeničku bolnicu. Operirao me je dr Josip Jurišić Braco” 

O svome iskustvu tokom kliničke smrti ovaj čovjek kaže da je prvi puta imao osjećaj kao da prolazi nekim dugim, mračnim hodnikom, a da je u ruci nosio bokal pun vode, te da se ubrzo pred njim pojavio veliki bijeli zid te dalje od toga zida nije mogao, a on smatra da je taj zid bio nešto kao granica između života i smrti. Nakon toga, on kaže da se vratio istim hodnikom, ali bez bokala, te je još rekao i ovo:

”Imao sam osjećaj da mi je tokom operacije duša bila zalijepljena na plafon. Odozgo sam gledao kako doktor otvara i zatvara moju glavu kao na televizijskom ekranu. Kada sam se probudio iz narkoze, prepoznao sam sve ove likove iz medicinskog tima koji su se hrabro borili za moj život. Kažu da sam otvarao usta, ali nisam imao glasa. Nisam razgovarao gotovo tri mjeseca, bio sam u invalidskim kolicima skoro dvije godine”.