Dobro obratite pažnju: Evo koji znakovi ukazuju da je nivo magnezijuma u vašem tijelu opasno nizak- Rizikujete opasna oboljenja (SAVJET)

0
2158

Gastroenterolog Kraljevske bolnice iz Salforda Jon Shaffer je izjavio kako je magnezij  vrlo dobar u ulozi čistača crijeva, te da kada ga probavimo on privlači tekućinu iz crijeva, a stomačni mišići se opuštaju, te se na taj način i naša crijeva lakše čiste. Dodao je da lokalno, magnezij može da bude veoma učinkovit laksativ, a manje je štetan nego mnoge stvari koje dobijamo uz pomoću recepta

Osim što je dobar za naša crijeva magnezij je važan i za razne vitalne procese koji se odvijaju u našem organizmu, jer magnezij pomaže da naši mišići funkcioniraju bolje, te da imaju manje grčeva, zatim pomaže kod stresa, smanjuje isti, smanjuje glavobolje, pojačava naš imunitet, smanjuje i štetnost od pušenja. Najviše ga ima u zelenom, lisnatom povrću, zatim u žitaricama, mliječnim proizvodima, smeđoj riži, sjemenkama, morskim plodovima, mesu i u ribi.

Ukoliko imate manjak magnezija u organizmu to može da vam prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme, kao što su problemi sa kostima, zatim problemi sa srcem, migrene, depresiju, može da dovede i do Parkinsove bolesti, pa je veoma važno da imate dovoljno magnezija u hrani koju unosite u sebe. Doza normalna za osobu jeste od 500-100o mg dnevno, zbog toga je potreban unos zelene hrane, odnosno brokula, mahunarki, kelja, kupusa, špinata, ali i sjemenki i raznih žitarica.

Kada redovno unosite magnezij, smanjujete rizik od raznih oboljenja, prije svega srca, ali pored toga, smanjit ćete nastanak migrena, san će vam biti mnogo bolji, regulisati će vam se probava, rad mišića će vam biti bolji, smanjit ćete rizik od depresije, vaše kosti će kao i cijeli organizam ojačati, a pored toga što ga unosite sa hranom, magnezij možete da unosite i uz pomoć šumećih tableta.