Da li znate za novi zakon: Sva roba vrijednosti preko 100 eura se mora cariniti, a tu nije kraj

0
62

Pored svega, dobru pripremu zaista zahtijeva putovanje autom na more, dok veoma malo ljudi zna kako je carinski prekršaj unošenje, ili iznošenje više od 10.000 eura iz zemlje. Taj zakon je od ove godine stupio na snagu, sudeći prema zakonu o spriječavanju pranja novca. Svaki proizvod kupljen u inostranstvuse mora prijavti tokom ulaska u zemlju, te sva roba koja je vrijednosti preko 100 eura uz ličnu prtljagu se mora prijaviti na carini.

Na graničnom prijelazu se carina mora platiti, ali je uslov da ta roba ne prelazi 3000 eura vrijednosti. Ti propisi se odnose na sve putnike, bez obzira o kojim se rezidentima radi. Nije bitno da li su to domaći državljani koji imaju prebivalište u Srbiji, ili da li se radi o stranim državljanima koji u našoj zemlji imaju boravak duži od godinu dana, ili se radi o nerezidentima.

Ukoliko vam neko bude ukrao kreditnu karticu, onda trebate prvo pozvati svoju matičnu banku, te ih obavijestiti o tome da bi je oni mogli blokirati. Kada se radi o gubitku, ili krađi nekog dokumenta, onda ćete taj slučaj prijaviti policiji te zemlje, te nakon toga se obratiti našoj ambasadi koji će vam dalje pomoći.

Naši turisti ne moraju, ali je to opet poželjno kako bi prijavili svu tehničku opremu koju iznose iz zemlje. Putnik bi trebao da zahtijeva od carinskog organa obrazac za privremeni izvoz, ali to nije obavezno. To vam se savjetuje da uradite kako biste imali dokaz prilikom ulaženja u zemlju da ste vi iznijeli nešto i da ćete to vratiti u zemlju.