CIGARETE ĆEMO PLAĆATI SKORO KAO U NEMAČKOJ, EVO I KADA: Sutra skuplja paklica za 10 dinara, ali sledi JOŠ 5 POSKUPLJENJA!

0

Cijena paklice cigareta s vremena na vrijeme poskupi za 10 dinara. Iste “mere” počeće da se primenjuju od 1. jula, kada će svaka kutija biti skuplja za 10 dinara. Tako će najjeftiniji paket koštati 300 dinara, a najskuplji 580 dinara. Mnogi se pitaju kada će se cijena cigareta izjednačiti s onom na kioscima u zapadnoj Europi (u prosjeku 6 eura po kutiji) ili Njemačkoj (što se smatra prosjekom EU).

Novi napor kod nas je zbog toga što je specifična trošarina po paklici povećana za dinar i po, pa će država od proizvođača umesto dosadašnjih 79,75 dinara ubirati 81,25 dinara. Standard je to novim zakonskim rješenjem donesenim u prosincu prošle godine, prema kojemu će se do kraja 2025. porez dva puta godišnje u siječnju i srpnju povećavati za 1,5 dinar. 33%, što bi trebalo ostati nepromijenjeno sljedeće četiri godine.

U našem slučaju, u nekim zemljama, poput Irske, kutiju cigareta morate platiti 9 eura, što je jako skupo. Ako je za utjehu, postoje i zemlje u kojima je duhan jeftiniji, s prosječnom cijenom između 3,5 i 5,5 eura. A trošarina na tekućine punjene e-cigaretama raste za jedan dinar po milimetru, što znači da će oni koji ih koriste plaćati više za svoj užitak, a poskupjet će i duhan koji ne gori.