Buđenje noću je loš znak: Riješite se loših navika zbog kojih se budite umorni

0

Iako nam je svima potreban san, mnogi ne uspijevaju zaspati i često se probude umorni i tromi. U nastavku današnjeg članka vam donosimo najčešće loše navike što se tiče spavanja, šta one znače i kako ih ispraviti. Ako često ne možete zaspati, možda niste usvojili naviku opuštanja sat vremena prije nego što odete u krevet. Trebali biste lako zaspati čim odete u krevet, a ako to nije slučaj, onda je moguće da sabotirata sopstveni san gledajući televiziju prije spavanja, spavanjem tokom dana ili iapijanjem kafe popodne, javljaju “Nezavisne”.

U mraku tijelo proizvodi melatonin koji nam pomaže da zaspimo, dok na svjetlu proizvodi kortizol koji nas budi, pa je uveče dobro izbjegavati jako osvijetljena područja. Ako to ne pomogne, uzrok nesanice može da bude i hormonalni disbalans zbog policističnih jajnika, prekomjerno aktivne štitne žlijezde, depresije i anksioznih poremećaja. Buđenje noću je isto tako loš znak, a stres je često glavni krivac. Osjećaji anksioznosti i problemi utiču na nas i kada odmaramo jer stres povećava razinu kortizola u tijelu. Alkohol također nije dobra ideja prije spavanja, jer može razbuditi neke ljude, kao i premalo sati spavanja.

 

Iako neki misle da im je dovoljno nekoliko sati sna, dugoročno niko ne može tako živjeti, pa je važno spavati od sedam do devet sati svake večeri. Stoga ukoliko su vaše navike loše ili imate poremećen raspored spavanja, onda definitivno morate da poradite na tome kako vam tijelo ne bi zakazalo u jednom momentu.