BIO JE NAJDEBLJI DJEČAK NA SVIJETU, IMAO SKORO 200 KILOGRAMA: Smršao 106 kilograma, a evo kako sada izgleda, NEVJEROVATNO (FOTO)

0

Pretilost ili gojaznost je veliki problem današnjice,jako puno ljudi ima jednostavno višak kilograma pa se podrvgava raznim dijetama i tretmanima.

Ali na žalost ima i jako puno djece koja pate od ove, možemo je nazvati, bolesti. Tako je veoma upozoravajući primjer ovaj dječak iz Indonezije koji je sa samo 11 godina dogurao na vagi do 192 kilograma ali danas ima nevjerovatnih 106 kilograma manje. Ovaj dječak je nosio neslavnu titulu najdebljeg djeteta na svijetu, a naravno da je ta debljina uticala na kompletno zdravlje pa je kao desetogodišnjak imao probleme sa disanjem i otežano se kretao a nije mogao ni u kadu ući pa se kupao u vanjskom bazenu.

Prije dvije godine, Arja Permana je operisan, a pred operaciju je izvagan i imao je 186 kilograma, a samo mjesec dana poslije je imao 169 kilograma. Tako je oficijelno postao najmlađa osoba na svijetu kojoj je ugrađena želučna prijemosnica, a nakon smanjenja želuca morao je biti podvrgnut strogom režimu ishrane koja se bazirala na ribi i povrću. Naravno da nije dolazilo u obzir da se nastavi hraniti kao do tada kada su se obroci sastojali uglavnom od brze i pržene hrane, a zalijevao ih je slatkim i gaziranim sokovima.

Za samo dvije godine, uz strogo pridržavanje režima ishrane Arja je došao na nevjerovatnih 86 kilograma. Dječak priznaje da mu nije bilo jednostavno odreći se svoje omiljene hrane, ali kaže da je danas mnogo sretniji.

“Dans sam kao i svaki drugi dječak ,mogu da se bavim sportom, družim se sa prijateljima, igram se, kupam se u rijeci, a ranije nisam mogao ništa od toga raditi. Nisam ni sanjao da se može ovako živjeti.” rekao je Arya.

Njegova mama dodaje da da je Arja uvijek gladan, ali da u njegov želudac jednostavno ne može da stane puno hrane. Sad predstoje nove operacije kojim će se ukloniti višak kože koja je ostala nakon tolikog gubitka kilograma, piše Daily Mail.