Beograđanka koja je student medicine u Rusiji je poručila: Ovo je prava istina o tome životu u bratskoj zemlji

0
56

Jelena Lalošević od 24 godine koja dolazi iz Beograda je inače student medicine koja je dobila i priliku kako bi upoznala život doktora u Rusiji. Ona je tako otišla u grad Samara koji se tačnije nalazi u blizini granice sa Kazahstanom i koji je čak 3116 kilometara daleko od glavnog grada Srbije.

Otišla je u “Bratsku zemlju”, a tamo se i poprilično iznenadila. Najviše ju je iznenadilo što tamo osobe koje imaju platu doktora sa tim novcem jedva mogu preživjeti. Doktori tamo zarade nekih 8000 rubalja mjesečno, što je zapravo malo više od 100 eura, a kada razmislite to je nikakav novac za život.

Uz pomoć razmjene studenata koja je organizovana od medicinskog fakulteta, onda je Jelena imala priliku da upozna kako to doktori dare u nekoj stranoj zemlji. Ona je izabrala sama da to bude Rusija jer ju je baš zanimalo kako to ljudi tamo žive i kako sve izgleda, te da li je istina sve što nam govore o toj zemlji.

– Ja sam izabrala Rusiju jer volim putovati na neke neobične destinacije, a nisam izabrala Moskvu niti neke poznatije gradove nego baš Samaru. Taj grad je šesti po veličini, a on je cijeli obložen komunicom ma gdje god da se okrenete. Istina je da život u tome gradu i nije toliko skup kao što bi to bilo u glavnom gradu Rusije, ali doktori tamo bukvalno žive u borbi sa životom.

Taj Ruski način liječenja se također mnogo razlikuje nego načini prema kojima mi radimo. Stanje u bolnicama je slično kao u Srbiji ili Bosni, a skoro je sve isto kao kod nas, dok samo mogu reći da su tamo više posvećeni nego mi, rekla je Jelena Lalošević koja je studentica medicine.