Američki naučnik objasnio važnu stvar koja se dešava sa koronavirusom: Postoji mogućnost da nam će nam se ovo dešavati svake godine (FOTO)

0
2174

Anthony Fauci, koji vodi istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na brifingu za novinare da se virus polako počinje ukorjenjivati na južnoj hemisferi gdje dolazi zima, a po njemu, postoje velike šanse da ovaj korona virus u budućnosti postane sezonska bolest kao na primjer gripa, te je istakao da je veoma važno da se lijek protiv ovoga virusa nađe što prije, a još je  na sve to dodao i ovo:

“Sada možemo da vidimo kako u južnoj Africi i zemljama koje se nalaze na južnoj hemisferi, imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu. Ako se kod njih bude dogodila velika epidemija, onda je u potpunosti neizbježno da će se kod nas pojaviti ponovo” utvrdio je Fauci. On je istakao kako je veoma važno da se što prije nađe cjepivo za korona virus, te da se rade mnoga testiranja a sve u cilju da budemo spremni već iduće sezone. Kako je otkrio, za sada postoje dva cjepiva koja su ušla u uži krug kliničkih ispitivanja i na ljudima, te da se jedan radi u Americi, a drugi u Kini, te da bi se na tržištu mogli naći za godinu do dvije

 

Osim toga vrše se i istraživanja kako već postojeći lijekovi i kombinacija lijekova utiču na virus, a tu se misli na antimalarijske lijekove kao što su klorokin i hidroksiklorokin. Neka istraživanja su pokazala da hidroksiklorokin skraćuje i ublažava neke od simptoma te da su učinci najbolji ukoliko se aplicira u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom.