ALARM širom Srbije! Djevojčice se javljaju doktorima, kada ih pregledaju oni ZANIJEME, ODMAH zovu roditelje! – Kreacije Portal
Najnovije Novo

ALARM širom Srbije! Djevojčice se javljaju doktorima, kada ih pregledaju oni ZANIJEME, ODMAH zovu roditelje!

Vjerovatno ste po našem naslovu pomislili da se radi o pandemiji korona virusa jer od kada je ona počela kao da drugi zdravstveni problemi ne postoje. Ipak današnja tema nema veze sa virusom ali je jako zabrinjavajuća.  Radi se o pojavi koja je u porastu ne samo u Srbiji nego i u cijelom svijetu što je neshvatljivo s obzirom da živimo u 21 vijeku.

Posljednjih godina a posebno ove se sve više maloljetnih djevojčica javlja doktorima zbog neželjene trudnoće. Ova pojava u Srbiji je jnajviše izražena u području Novog Sada i Pančeva a radi se o djevojčicama koje nisu ni blizu punoljetstva. U Srbiji je prema zvaničnim podacima samo u prošloj godini  zabilježeno 16.232 neželjene trudnoće od kojih je 91 posto završilo namjernim pobačajem dok je njih 9 posto odlučilo da rodi dijete iako su i same još uvijek djeca.

ID:59961812

Po zakonu maloljetne djevojke ne mogu same zatražiti i izvršiti pobačaj nego im je potreban pristanak roditelja, ali isto tako i pristanak oca bebe i njegovih roditelja ako je i on maloljetan. Mišljenje medicinskih stručnjaka je da je osnovni razlog za ovako veliki broj neželjenih trudnoća nedovoljna edukacija, jer mladi uopšte nisu u pućeni u posljedice koje sa sobom nosi intimni odnos a posebno nisu svjesni važnosti zaštite ne samo zbog trudnoće nego i zbog spolnih bolesti.

Ova pojava je posebno izražena u siromašnim dijelovima svijeta u Africi i Aziji gdje je sasvim normalna stvar da se djevojke do svog punoljetstva porode dva pa i više puta. Zbog komplikacija u trudnoći i pri porodu je samo prošle godine u svijetu preminulo preko 72 hiljade djevojčica i maloljetnih djevojaka a i oko 2. 500 beba nije preživjelo porođaj.

 

Oglasi – Advertisement
Popularno