Ako ste ostali bez kvasca, lepinja iz tiganja se veoma jednostavno pravi, a tako je ukusna da ćete je htjeti jesti svaki dan (RECEPT)

0

Objavom vanrednog stanja u mnogim zemljama i gradovima je na žalost došlo do nestašice nekih namirnica, jer su pojedinci sebično gomilali zalihe, pa je tako veoma teško pronaći brašno, ali i kvasac, pa su mnogi u problemima kada žele da naprave hljeb u kućnoj radinosti, posebno u nedostatku kvasca iliti germe. Zato mi za vas imamo recept za lepinje iz tiganja, koje sa određenim nadjevom mogu da postanu slasno glavno jelo, a za njihovo spremanje vam treba nekoliko osnovnih namirnica, a mogu se jesti i dan kasnije ako ih samo malo zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Sastojci koji su vam potrebni za ove lepinje su sljedeći:

* 300 g pšeničnog, raženog ili integralnog brašna
* 200 ml vode
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica praška za pecivo
* po želji začini, origano i malo timijana
* 1 kašika maslinova ulja

Priprema ide na sljedeći način: pomiješajte sve sastojke i sjedinite ih u glatko tijesto, a zatim sve ostavite na nekom toplom mjestu oko 15 minuta, prekrite tijesto krpim i ostavite ga da se diže, a začine možete da pomiješate sa tijestom ili da ih pospete kasnije po lepinji. Nakon toga stavite malo brašna u ruke i napravite kuglice, a nakon toga oblikujte lepinje. Ukoliko vam se tijesto previše lijepi za ruke, možete da ga oblikujete u tavi uz pomoću kašike. Na kraju, ugrijte malo ulja u tavi ili tiganju i u njega stavite lepinju, kada je tijesto prženo sa jedne strane, samo ga okrenite.

Vjerujemo da će vam se ove lepinje itekako svidjeti i da ćete željeti da ih jedete svaki dan, a najvažnije je da vam ne treba kvasac za njihovo spremanje